MR-sidorna:

Historien i sammandrag

Alla segrare

Kända figurer

Regler för MRR

Vägbeskriv-
ningen 1998

Terminologi

Summary in English

   
Mälaren runt

Enköpings-
vägen på
1930-talet.

Mogen för en lite längre dagstur? Varför inte ta en sväng kring Mälaren!

De mindre och halvstora vägarna kring Mälaren är lättcyklade och går för det mesta i ett vackert och omväxlande landskap. Biltrafiken är sällan besvärande, vägvisningen definitivt en utmaning, och äran som tillkommer varje mälarenruntcyklist omätbar!

På ungefär dessa vägar gick förr i tiden det mytomspunna cykelloppet Mälaren runt. Premiären inföll redan 1892 och med tiden blev loppet den mest prestigefyllda endagstävlingen i Sverige med närmast obligatoriskt deltagande av dåtidens elitcyklister. Det folkliga intresset för cykling och cykelsport minskade dock i Sverige alltmer under femtiotalet och 1962 lades tävlingen ned.

I mitten av 1980-talet gjordes ett nytt försök, nu med ett tidstypiskt mass-motionslopp parallellt med elittävlingen. Detta arrangemang upphörde dock efter fyra år. (Läs mer om Mälaren runt-historien.)



Mälaren Runt Randonné
Till loppets hundraårsjubileum 1992 tog Fredrikhofs IF:s cykelsektion initiativet till MRR, ett Mälaren runt med randonné-regler, vilket sedan gått i repris varje år i augusti. [Se uppdaterad fotnot]

Mälaren Runt Randonné är varken en tävling eller ett traditionellt motionslopp, snarare ett tillförlighetsprov. Deltagarna kan köra det som ett långdistans-tempolopp eller ta det lugnare i en audax-grupp -- huvudsaken är att man klarar alla de ca 34 milen med egna resurser inom stipulerade tidsgränser. De officiella MRR-reglerna kan studeras separat.

Klockan 06.00 på morgonen går den gemensamma starten, men det är tillåtet att starta fram till kl 08.00. Loppet måste genomföras på max 24 timmar (dvs före klockan 06.00 nästa dag).

Du väljer själv matställen där du vill rasta. Det finns många restauranger, pizzerior och hamburgerställen efter vägen. Vid målgången bjuds på fika och macka.

I likhet med andra randonné-lopp finns det en högsta och en lägsta godkänd snitthastighet. Högsta tillåtna hastighet mellan kontrollerna är satt till 35 km/h (34 km/h för hela varvet) och den lägsta hastigheten 15 km/h (14 km/h). Väljer man att cykla med audax -gruppen får man varken köra fortare eller långsammare än (normalt) 22,5 km/h i snitt eftersom gruppen skall hålla ihop. Som bevis på fullföljt lopp inom 24 timmar får deltagarna en verklig statussymbol, ett exemplar av det årets broderade MRR-tygmärke. De som fullföljer den kortare banan för Lilla Mälaren Runt får istället ett speciellt, något mindre märke.

Hur hittar man vägen?
Vid ett randonné-lopp finns normalt inga markeringar på körbanan eller andra särskilda vägvisningsskyltar. Inga flaggvakter visar vägen eller stoppar trafiken. Lättast är det att hänga med någon grupp.

Du får vid starten en separat kopia av väg-
beskrivningen
över den obligatoriska banan. Om du inte alls känner till Mälardalens geografi kan det vara idé att i förväg studera en turistkarta över området. Krångligast är det normalt att hitta genom tätorterna (Stockholm, Södertälje, Strängnäs, Köping, Västerås, Enköping) men där brukar det ju å andra sidan finnas folk att fråga. Åker du med audax-gruppen behöver du inte tänka på att hitta vägen.

Vad händer om man bryter?
Absolut ingenting! Det finns varken s k sopkvast-buss eller servicebilar. Lite extra pengar eller kreditkort är att rekommendera för att kunna ta tåget eller bussen hem. Den som använder cykelskor med klossar bör ha med sig lätta jumpaskor e dyl om bågen skulle paja helt. Start/Mål-platsen brukar vara vid Welcome Hotel i Barkarby strax nordväst om Stockholm vid E18 mittemot Barkarby pendeltågstation.


Fotnot: Sedan 2003 arrangeras inte loppet längre i randonné-formatet i Fredrikshofs Cykels regi.







Top of page


M Bergman Index (Top ToC)


Updated: 2004-04-13